8 september 2024

80 jaar na de bevrijding


Zondagmorgen 8 september 2024. Het lijkt alsof Ruddervoorde nog altijd bezet is. Dreigende donkere wolken troepen samen boven de dorpskern.

Onder dit wolkendek trokken we eerst onder aanvoering van 2 jeeps en de St.-Cecilafanfare naar het oorlogsmonument in de Torhoutsestraat. Hier vond een bloemenhulde plaats en werden de twee hymnes gespeeld.

Vandaar gingen we in stoet naar de hoek van de Terluchtestraat met de St.-Elooisstraat waar een Mariabeeld in de zijgevel ons herinnert aan de gebeurtenissen van 8 september 1944.
Hier brachten we hulde aan Maria, vorstin van de vrede met 2 Marialiederen gebracht door het OKRA koor. Voorzitter Danny Sap schetste dan de laatste dag van de oorlog in Ruddervoorde. Burgemeester Jan De Keyser benadrukte dat verbondenheid het allerbelangrijkste is voor een samenleving. De fanfare bracht de nationale hymne van Canada (het waren de Canadezen die ons mooie dorp bevrijdden).

Daarna opnieuw onder begeleiding van jeeps en fanfare richting begraafplaats waar Annemie Goethals de namen van de militaire en burgerlijke gesneuvelden van WO II in herinnering bracht.
Afsluiten deed de fanfare met de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw. Daarna nodigde het gemeentebestuur iedereen uit om nog wat na te praten bij een drankje door hen aangeboden.
En het leek of Ruddervoorde een tweede maal bevrijd werd, want de zon brak door en verdreef de donkere wolken.