REIS 7 augustus 2022

Na corona nam de heemkundekring van Ruddervoorde de draad weer op met de organisatie van een dagreis.

Het heemkundige aspect was gekoppeld aan één van de beroemdste figuren uit de Ruddervoordse geschiedenis: kan. Joseph Andries.

Hij was een zoon van de toenmalige burgemeester van Ruddervoorde en na zijn priesterstudies werd hij onderpastoor op St.-Salvator te Brugge. Later werd hij pastoor benoemd in Middelburg (B.) Hij was actief betrokken in de politiek en meer bepaald in het verzet tegen de Hollandse overheersing na Napoleon. Hij was een van de Kamerleden bij het ontstaan van België.

Hij was een veelzijdig man die zich ook met landbeheer en waterstaatkunde bezig hield. Op het internet kan je heel veel over hem vinden.

Na zijn door werd hij begraven in Middelburg naast de prachtige St.-Petrus en Pauluskerk. Jammer dat zijn graf er zo slecht onderhouden bij ligt.

Na het geleid bezoek aan de kerk en de uitleg bij de grafzerk was het tijd voor een culinair intermezzo en dit vond plaats in de slakkenkwekerij en het restaurant van den Wijngaard in Aardenburg (NL). We kregen er met video en life heel wat informatie over het leven en kweken van slakken. Bij het aperitief werden ons 5 lekkere slakkenbereidingen aangeboden. Na het middagmaal opnieuw eventjes de bus op voor een korte verplaatsing naar Sluis waar we in de namiddag onder leiding van 2 bezielde gidsen het belfort en de stadswallen bezochten.

Het enige belfort van Nederland is zeker de moeite waard om eens te bezoeken, vooral de raadszaal met het prachtige portiek (een vierschaarhek; zie foto) en het kabinet van de burgemeester echt de moete waard zijn. Voor de liefhebbers van de taal: er is ook een tentoonstelling gewijd aan  Johan Hendrik van Dale, bekend als naamgever van het Groot woordenboek der Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale.

Onder een stralende zon was ook het bezoek aan de ‘Napoleontische’ versterkingen een gesmaakt onderdeel.

Nog wat vrij in Sluis en dan de bus op, terug naar Ruddervoorde waar we in de Kalkmolen afsloten met een broodmaaltijd