Boek over de Baliebrugge

Ruddervoorde: de Baliebrugge

De  Baliebrugge, alhoewel oorspronkelijk maar één van de vele wijken van Ruddervoorde, is nu in volle ontplooiing en verdient bijgevolg ruime belangstelling.


Dit zuidwestelijk deel van Ruddervoorde (deelgemeente van Oostkamp) was tot aan de Eerste Wereldoorlog  een schaars bewoond en tamelijk afgezonderd gebied, hoewel het ca 35 % of één derde van het Ruddervoordse grondgebied beslaat.
De Baliebrugge was zelfvoorzienend. Er was weinig contact met 'De Platse', en dit  zelfs tot na de Tweede Wereldoorlog.

De publicatie van Lieven Tanghe en Paul Vandewalle, beiden bestuurslid van de heemkundekring Ridefort, is in twee delen verdeeld. In het eerste deel maak je kennis met de Baliebrugge. Zo lees je onder meer over het ontstaan van de parochie St.-Godelieve, de Veldschool, de teloorgang van het Vrijgeweed, de groei en de bloei van de Baliebrugge in de 20e en 21e eeuw.


Het is een gezonde plaats om te wonen en nu een echte groeipool. En wat brengt de toekomst?
In het tweede deel keren we terug tot aan de Romeinse tijd. Dit deel behandelt de vroegste tijd en het belang van de 'heerlijkheden' die het leven van de gewone man tot ca 1800 bepaald hebben. Ook de geschiedenis en de strijd voor het behoud van het Vrijgeweed en het (besloten) leven op de Baliebrugge tot het begin van de 20e eeuw. Het was voor de gewone man een harde strijd om daar te overleven.


Het boek bevat ook zeldzame kaarten en foto's, vaak ter beschikking gesteld door sympathiserende inwoners.
De presentatie van het boek op woensdag 15 december 2021 om 19 u. in de St.-Godelievekerk kon wegens ‘coronaveiligheidsmaatregelen’ niet doorgaan. Er was een kort persmoment om het boek voor te stellen.


Je kunt je exemplaar reserveren via email: tanghelieven@gmail.com of op telnr. 0497 598068 (na 18.00 uur)
Het boek 'De Baliebrugge' (128 blz.) kost 20€, leden van de heemkundekring betalen 17€. Wil je ook lid worden dan betaal je 29€, dus 17€ boek en 12€ jaarlijks lidgeld. Je krijgt dan gedurende het jaar 2022 vier nieuwsbrieven met historische verhalen en weetjes omtrent Ruddervoorde. Het boek is ook verkrijgbaar bij dagbladhandel Melanie Goethals, Torhoutsestraat 53 en bij  de en plaatselijke handelaars op de Baliebrugge (bakkerij Sinnaeve, kapperszaak Kenzo, Apotheek Hoste en t’ Klavertje).


Voor wie nog een waardevol cadeau zoekt voor een kerst- eindejaars- en of nieuwjaarsgeschenk: dit boek komt hiervoor zeker in aanmerking.


foto's persmoment: